Sedíš a premýšľaš nad tým ako to dokelu stihneš?

Termín odovzdania sa blíži a ty máš 10 strán?

Spĺňaš požadovaný počet znakov, ale máš len text nasekaný stranu za stranou? NEVADÍ!


Všetko môžu zachrániť obrázky! Po prvé upútajú ako prvé. Po druhé NATIAHNU TEXT na požadovaný počet strán. 

Ako to vlastne je s obrázkami v záverečnej práci? 

Väčšinou obrázky slúžia ako názorné UKÁŽKY a zobrazujú to podstatné z textu. Najčastejšie sú vo forme GRAFOV, DIAGRAMOV, kreslených OBRÁZKOV alebo FOTOGRAFIÍ atď.

Môžeš ich vytvoriť SÁM alebo ich STIAHNUŤ. Pri stiahnutí je dôležité nezabúdať na ZDROJE. Obrázky môžu mať buď pomenovanie ”obrázok” alebo vlastný názov. Každý obrázok musí byť číselne označený vľavo pod ním. Najlepšie je ak sú na hneď za urývkom kde sa spomínajú alebo minimálne na tej istej strane. Je to preto aby náhodný čitateľ nemusel v práci listovať horedole. Doplnkové obrázky, ktoré s témou súvisia, ale niesú spomenuté v konkrétnom texte je vhodné zaradiť do prílohy na konci záverečnej práce. Ak chceme použiť  graf, diagram alebo čerpáme údaje do nášho grafu z odborného zdroja, je potrebné to pod ne uviesť.

Odkiaľ ale obrázky čerpať?

1. Google

Možno si myslíš že je to hračka a použiť môžeš akýkoľvek obrázok ktorý ti googl nájde po zadaní kľúčových slov. Si však na omyle!

Väčšina obrázkov z Googlu nie je voľne šíriteľných. To znamená, že je niekto ich “majiteľom” a má na ich používanie LICENCIU. Ak si chceš byť teda istý, že na tvoj obrázok nemá niekto vyhradené práva, stačí jeden klik. Odklikni si obrázok, otvor VYHĽADÁVACIE NÁSTROJE , následne rozklikni PRÁVA NA POUŽÍVANIE. Zaklikni možnosť OBRÁZKY NA OPÄTOVNÉ POUŽITIE. A je to!

Teraz môžeš obrázok pokojne pridať do svojej diplomovej alebo bakalárskej práce.


2.) Wikipédia

Táto ONLINE ENCYKLOPÉDIA , ktorú už pozná takmer každý študent môže byť super zdrojom obrázkov do práce. Pri jednotlivých témach nájdeš prevažne voľne dostupné obrázky, takže s uvedením zdroja ich môžeš kľudne použiť aj ty.


3.) Voľne dostupné fotobanky 

Ak sa obzeráš po všeobecných obrázkoch a fotografiách znázorňujúcich nejakú činnosť a podobne určite nakukni do fotobaniek. Na nete je voľne dostupných kopec fotobánk naplnených fotkami od výmyslu sveta. Stačí zadať kľúčové slová alebo vybrať tému a obrázky rovno stiahnuť. Určite to vyskúšaj!

Ak žiadnu nepoznáš pár si ich spomenieme: pixabay.com, flickr.com, picjumbo.com, IMCreator.com, freepick.com a podobne. :)


Kde obrázky upraviť, aby boli podľa tvojich predstáv? 


Možno pomôže voľne dostupny nástroj PIXLR.COM, ktorý je vlastne takým online photoshopom. Jednoducho si v nich obrázky upravíš podľa potreby bez narušenia kvality fotky.


Taktiež je super použiť platformu CANVA.COM, ktorá s teba nachvíľu spraví  profi grafika. :D Základ je dostupný ZDARMA. Prémiové možnosti sú však dostupné len pre platiacich zákazníkov.


Možno ti pomôže aj online foto editor akým je PICKMONKEY.COM, v ktorom jednoducho a rýchlo upravíte svoj obrázok. Základné úpravy sú taktiež ZDARMA.


Držíme palce pri odovzdávkach!

S pozdravom webbit s.r.o.